Keresztértékesítés

Profitnövelés nulla költséggel

Profitnövelés nulla költséggel

A nagy kérdés: hogyan lehet forgalmat – sőt profitot – növelni szinte nulla költséggel vagy erőfeszítéssel? Téved, ha azt hiszi, sehogyan. A McDonald’s-nak sikerült, és módszerét ön is alkalmazhatja.

A McDonald’s titka, amelynek köszönhetően több millió dollárral növelte meg profitját, mindössze három szó: „Adhatom a nagyobbat?” Az eladók ezt a kérdést tették fel minden vásárlónak, és nagy részüket rávették, hogy 60 centért, azaz 100-150 forintért kérjenek extra nagy üdítőt és sült krumplit. És ami még fontosabb: a profitnöveléshez sem befektetésre, sem nagy erőfeszítésre nem volt szükség.
Már csak az a kérdés, hogyan tudja ön alkalmazni ezt a technikát? A keresztértékesítés egy független patikában is gyors és könnyű út a haszon növeléséhez, és eközben azt a képet alakíthatja ki a gyógyszertárról, hogy hozzáértő és gondoskodó. Ne azt ajánlja, hogy a 30 szemes helyett vegyen 60 szemes tablettát (bár néha az is hasznos, hiszen egy tabletta fajlagos költsége alacsonyabb), hanem hívja fel a figyelmet a kiegészítő termékekre. Van egy jó hírünk: a patika tele van olyan vény nélkül kapható gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, amelyek nagyon jó szolgálatot tesznek egy másik mellett.

Nem azért tanultam gyógyszerésznek, hogy kereskedő legyek!

Hát persze, hogy nem. Nem azért tanult sok évet az egyetemen, hogy rá akarja sózni az emberekre az áruját. Sokat tud a gyógyszerek interakciójáról és mellékhatásáról, és tudja, hogyan ismertesse meg a betegekkel a számukra elérhető megoldásokat. A tapasztalat szerint a patikusok ezzel nem töltenek sok időt, pedig fel lehetne hívni a figyelmet azokra a tápanyagokra, amelyek egy gyógyszer fogyasztása miatt kiürülnek a szervezetből, vagy azokra, amelyek növelik a felírt szer hatékonyságát. És ki tudhatná ezeket jobban, mint egy gyógyszerész? Ajánljon plusz szereket, hiszen ezzel nemcsak a forgalmát növeli, hanem a „tanácsadó” szerepébe helyezi a patikust, a gyógyszertárat pedig olyan intézményként pozícionálja, ahol valóban törődnek a hozzájuk fordulók egészségével.
Azzal, hogy kicsit átalakítja saját és munkatársai gondolkodásmódját, megnyílik az út a forgalomnövelés irányába. Még egyszer ki kell emelni: munkatársait is meg kell győznie ennek fontosságáról, hiszen a szakasszisztensek is sokat expediálnak. Keresse meg a véleményvezéreket, és bízza rájuk a többieket.

Konkrét példák

Gondolja át, mit tud ajánlani a legjobban fogyó termékei mellé, nagyon sokat fog találni. Ötletadóként néhány példát mi is felsorolunk.

Kiegészítők:
Idősebb nők és csontritkulással küzdők – kálciumpótlás
Depressziós betegek, csontritkulással, izomrángással küzdők – D3 vitamin

Hiányzó tápanyagok pótlása:
béta-blokkolók lemerítik a szervezet Q10 koenzim-raktárait
a vérnyomásra alkalmazott gyógyszerek miatt kevesebb lesz a Q10 koenzim és a B6-vitamin
a cukorbetegségre szedett gyógyszerek csökkentik a Q10 koenzim, a B12-vitamin és a folsav szintjét
a vízhajtók miatt a kálium mellett csökken a szervezetben lévő magnézium, cink, kalcium, B6- és C-vitamin mennyisége
a sztatinok nagyon lemerítik a Q10 szintet

Egyebek:
antibiotikum mellé érdemes jó minőségű probiotikumot ajánlani
fejfájás ellen szer mellé kínáljon magnéziumos pezsgőtablettát!

Ami még érdekelheti...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő + három =